Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Írogatok

Gondolatok,amik lehet, hogy nem csak nekem szólnak

Gondolatok,amik lehet, hogy nem csak nekem szólnak

Szép új világ / Huxley nyomán (netflix)

Rövid film és könyvajánló

2022. november 29. - Fodor István83

Ezt aki rövid film- és könyvajánló kosarat a Szép új világ című netflix sorozat inspirálta, hogy aki idetalál, tudjon továbbmenni hasonló témákban.   

Szép új világ / Huxley nyomán (netflix)

A filmsorozat egy évada (ami elkészült) teljesen elrugaszkodik a könyvtől, de a világ felépítése jól visszaadja - a könyvben is szereplő- utópisztikus társadalmi berendezkedést. 

Itt vmi még kellene  sztoriról röviden

Nekem a vége volt meglepő , mert nem ezt vártam a könyvből kiindulva, de szerintem így is egészen szórakoztatóra és elgondolkodtatóra sikerült.. 

Jó szórakozást kívánok a filmhez és javaslom a könyvet is elolvasni a film előtt.  

6aa0bcf62565b349092da8a414d70d42-bravene.jpg

 

Aldous Huxley / Szép új világ / 1932 London

Huxley az Oxfordon tanult, a leírások alapján nagyon művelt  író volt.

Elevenszülés helyett embriónevelés, az emberek személyiség kasztokba kondicionálása, hogy a társadalmi egységet fenntartsák, Isten helyett egy „cégkultusz”, a kötődésből eredeztetett düh és rossz érzések gondolatköre, a szexualitást nem, mint bűnt, hanem mint természetes kapcsolódást ábrázolva. Folyamatos kapcsolódás mégis egyedüllét, az üresség megélésében szenvedés, az emberi elmének az irodalom, könyvek hatására történő elborulása. Az új világban mindenki “boldog”: amikor meg negatív érzést észlel magán bekap egy “szómát” vagy kettőt (vagy többet), ami megold mindent és nevetnek az ősrégi alkoholon, aminek másnapossági tünetei voltak.  

A könyv szépen mutat be egy - már letűnt - és egy - még el nem jött - világot, amiknek az érzésvilága, problémái  itt vannak életünkben. Az utópia bemutat egy feltétel rendszert, amivel számos problémát megszüntet, másokat viszont felerősít. Vannak részek, amik nagyon nyomasztóak voltak, pedig  csupán az emberi természet ítélkezése és fizikai cselekedetei lettek  bemutatva, kicsit gyengébb formában, mint ahogyan az a világban jellemző.

Érdemes észrevenni közben saját ítélkezésünket is i, amikor egy bemutatott képet látunk leírva, mert felülhetünk mi is a „hullámvasútra”.  

szep_ujvilag_konv.jpg

 

 

A könyv testvéreként ajánlanám Szatmári Sándor 1932-ben írt Kazohínia című művét, ami kicsit más, de mégis hasonló „csatornán érkező” gondolatokat ábrázol, egy logikusan működő “csodavilágból” ahol nincs pénz, nincsenek felesleges kérdések, mindenkiben automatikusan működik az univerzális “irányitó rend”, akikben nem, azok pedig  egy elmebeteg emberi közösségben élnek, ahol a hit és az érzelmek igazságtalanságot és az agressziót gerjesztenek.

kazohinia.jpg

 

 

Megemlíteném  még A nagy számítógép című könyvet, amit Olaf Johannesson-díjas fizikus írt 1936-ban, amikor még a NASA-nál is a számítógép elődei, a számításokat végző matematikai gépek voltak csak. A jövőből visszatekintve fejtegeti, hogy hogyan okozta a világ összeomlását:mikor az emberek a számítógépeknek döntési jogokat adtak azután pedig hogyan épült újjá a világ. Belemegy a könyv azokba a biztonsági és erkölcsi kérdésekben amikből sok száz robotos és idegen civilizációs film készült (pl.: Robotzsaru, Terminátor, 200 éves ember, Ítéletnap, Westworld sorozat…) Nekem elég megnyugtató képet fest a jövőről, és a jövőbeni mesterséges intelligenciáról.

nagy_szamitogep.jpg

 

 

A Westworld című filmsorozat 4 évada (HBO)l elég akciódús és vér is jócskán folyik benne, de az emberi természetet, szükségleteket, érzelmeket, kondicionáltságot és viselkedést jól ábrázolja. A főszereplők karakterfejlődése nem kiszámítható váratlan fordulatok vannak benne. A film cselekménye különleges formában mutat „képeket” az élet értelméről, az önfejlődésről, a mesterséges intelligencia tanulásáról, társadalmi berendezkedésről és még sok mindent felfedezhetünk  benne. Van benne bőven gondolat a teremtésről az élet értelméről, a karakter és spirituális fejlődésről.  

westworld_season_1.png

 

 

A Black Mirror című sorozat valójában nem összefüggő részekből áll, inkább olyan, mint egy ismeretterjesztő sorozat, aminek minden egyes része teljes és kerek. Ismeretterjesztő és egyben sci-fi is, mert ma is létező, vagy kis fejlesztéssel létrehozható technológiák kifutását mutatja be egy negatív történeten keresztül. Különleges film, mert „görbe tükörként” a negatív végkicsengése könnyen lecserélhető pozitívra és így - a létező vagy fejleszthető - technológiákkal a pozitív jövőképünk is erősödhet.

black-mirror-font-1513096756.jpg

 

Nekem töltekezést, kikapcsolódást adtak ezek a művek mindamellett, hogy formálta gondolataim afelé milyen világban is szeretnék élni is mit tudok teni az építésben...

A bejegyzés trackback címe:

https://felismeres-happyness.blog.hu/api/trackback/id/tr5517990954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása